Bergvärme i Södertälje

Bergvärme i Södertälje

Bergvärme tillåter energi som både är kostnadseffektiv och naturvänlig, utan att du egentligen behöver göra något. Med bergvärme kan vidare även spara flera tusen kronor varje år. Bergvärme är ren solenergi som lagrats i berget och som går att utvinna med en bergvärmepump under sommar såväl som vinterhalvår. För att hämta upp energi borras hål i berggrunden där energin förs upp genom ett slangpaket med cirkulerande vätska. En installation av bergvärme i Södertälje är ett utmärkt alternativ för att effektivisera din energiförsörjning.

Det tar bara 3 minuter

Vad kostar bergvärme i Södertälje?

Totalpriset för att installera bergvärme i Södertälje är i stort sätt samma som i hela Sverige. En totalentreprenad kostar i normala fall mellan 100,000 och 200,000 kr men kan även bli dyrare vid speciella omständigheter. I priset ingår vidare även en avgift för anmälan, en så kallad tillståndsanmälan som du skickar till kommunen och brukar ligga på mellan 1000 och 5000 kr.

Kostnaden för bergvärme är fördelad på tre huvudsakliga kostnader:

Bergvärmepump: Bergvärmepumpen kostar i normala fall mellan 50.000 och 100.000 kr beroende på vilket märke, modell och effekt som du väljer. Värmepumpens effekt och modell blir utvald från vilket värmebehov och storlek fastigheten har medan märket beror på din och installatörens önskemål. Skillnaderna för olika modeller och märken kan samtidigt vara stora. Dessutom behöver man ta hänsyn till leveranstiden om önskat installationsdatum är med kort varsel, det är därför svårt att ge ett exakt pris för vad en bergvärmepump kostar.

Borrning: För att installera bergvärme behöver man borra en så kallad energibrunn. Vidare är energibrunnens funktion att göra det möjligt att hämta energi i form av lagrad solenergi från berget för att sedan överföra den värmen till bergvärmepumpen. Därför är dupet på energibrunnen och djupet till berg främst avgörande för priset som oftast är parallellt med fastighetens värmebehov. Borrdjupet är även påverkat av berggrundens art. Om berggrunden består av yngre sedimentära bergarter med sämre värmeledningsförmåga måste man borra djupare för att generera rätt mängd energi. Borrningen kostar i sin tur cirka 300 kr per meter.

Installation: Monteringen av bergvärmepumpen brukar ligga på cirka 10 procent av den totala kostnaden. Monteringen blir genomförd av behörig installatör och kräver en vvs och en el installation.

Tillståndsanmälan för bergvärme i Södertälje

Installation av bergvärmeanläggningar (och andra värmepumpsanläggningar för utvinning av värme ut mark, ytvatten eller grundvatten) ska anmälas till miljö- och bygglovsnämnden innan inrättandet. Anmälan gör du på Södertälje kommuns hemsida

 Klimatet i Sverige gör att bergvärme i Södertälje lämpar sig utmärkt som energikälla för att värma upp de flesta hushåll. Den svenska berggrunden består vidare i största mån av urberg vilket är en god matchning för utvinning av energi. Bergvärmeförsäljningen i Sverige har vidare ökat med 35 procent under de senaste 20 åren. Detta med anledning av att det inte kräver någon förbränning för att skapa energi vilket gör det till ett miljövänligt och kostnadseffektivt alternativ som energikälla.

BERGVÄRMEPUMP MED RÄTT EFFEKT

När du överlägger att installera bergvärme i Södertälje finns det några saker du bör tänka på för att få ett effektivt värmesystem som ger dig maximala besparingar. Nummer ett är att välja en bergvärmepump som har rätt effekt för att värma upp ditt hus. En för stor eller för liten pump kommer att resultera i att du inte spar så mycket som du skulle kunna göra.

Hur hittar man då rätt? Välj rätt leverantör. En bra leverantör av bergvärme hjälper dig att hitta en pump som har rätt kapacitet för att värma upp ditt hus, utan att förbruka extra ström när det inte finns ett behov. Med rätt bergvärmeleverantör får du en helhetslösning där allt är inkluderat. Från utvärderingen av din fastighet till val av pump, borrning, installation och en genomgång av hur du sköter systemet.

Vi rekommenderar bergvärme för dig i Södertälje – det är skonsamt för miljön!

Stegen till en komplett installation

  • Du begär en kostnadsfri offert för att skapa dig en gedigen bild om leveransomfattning och pris.
  • Se över eventuella tillägg och just dina förutsättningar inför en installation med din installatör.
  • Skicka in tillståndsansökan till kommunen du tillhör.

Kom igång redan idag och klicka hem din kostnadsfria offert. Det tar bara 3 minuter att fylla och skicka in ansökan.

Kostnadsfri offert

Få en kostnadsfri offert på bergvärme

Läs mer

Bergvärme i Nynäshamn
Bergvärme i Stockholm län

Bergvärme Nynäshamn

Nynäshamn är en kommun i Stockholms län som ligger cirka 60 kilometer söder om Stockholm. Kommunen har en vacker natur med både kust och skogar.

Bergvärme i Vallentuna
Bergvärme i Stockholm län

Bergvärme i Vallentuna

Vallentuna är en kommun i Stockholms län som ligger cirka 25 kilometer norr om Stockholm. Kommunen har en vacker natur med många skogar, sjöar och