Att installera bergvärme i Örebro
Bergvärme nyttjar energi som finns lagrad i berggrunden vilken verkar som ett enormt batteri för energi från solen. Det finns flera fördelar med att installera bergvärme i Örebro:
- Ekonomiskt – Bergvärme är en ekonomisk energiform som ofta tillåter en besparing redan från första dagen samt som ofta höjer fastighetsvärdet
- Miljövänligt och förnybart – Den miljöpåverkan som är förknippad med bergvärme är den energiförbrukning som sker i samband med att värmepumpen hämtar den lagrade solenergin från borrhålet
- Bekvämt – I normala fall sköter sig bergvärmepumpen på egen hand
- Flexibelt – Det är möjligt att kombinera bergvärme med andra energikällor
För att få installera bergvärme i Örebro behöver du ansöka om ett så kallat borrtillstånd som du eller din installatör behöver skicka in cirka 6 veckor innan installationen genomförs.
Tre steg till färdig installation
- Få ett prisestimat och en kostnadsfri offert utifrån din fastighets förutsättningar
- Finjustera dimensioneringen tillsammans med din installatör
- Ansök om tillstånd hos kommunen
Få din första kostnadsfria offert på 3 minuter. Påbörja din ansökan genom att klicka på knappen.
Vad kostar det att skaffa bergvärme i Örebro?
En bergvärmeinstallation har ofta samma prissättning i hela Sverige men kan skifta i större städer där basprisnivån kan vara aningen dyrare. Priset på tillståndsansökan kan även variera och står relativt parallell till storleken på kommunen. Den totala bergvärme kostnaden brukar ligga runt 120.000-220.000 kr utan tydliga skillnader för olika kommuner. Istället är det husets värmebehov, jorddjup, önskad värmepump och berggrunden som avgör kostnaden för anläggningen.
Du kan få ett prisestimat på 3 minuter för vad din bergvärmeanläggning skulle kunna kosta här.
Fördelar med bergvärme
Att installera bergvärme är ett bekvämt sätt att sänka värmekostnaderna på som även är beprövat med tiotusentals genomförda installationer i Sverige. Dessutom är en en bergvärmeanläggning varken något som syns eller hörs och är heller inte något du behöver tänka på. Anläggningen går och går och värme håller din bostad. Du märker främst av den på din räkning som blir mindre.
Att tänka på
- Avstånd: Förr har det funnits farhågor om att bergvärme kan ta slut om för många i ett område skaffar bergvärme, med nyare forskning har det dock konstaterats att den enda riktlinjen att följa är att två hål inte ska borras på mindre än 20 meters avstånd.
- Storlek: Bergvärmepumpen har ingen direkt utedel utan monteras inomhus varpå storleken värmepumpen är en viktig faktor för dig att ha i åtanke. Storleken är vidare möjlig att jämföra med ett kylskåp och är populär att installera i källare, tvättstuga, förråd eller garage
Tillståndsansökan för bergvärme i Örebro
För att få installera bergvärme behöver du skicka in en tillståndsansökan till det lokala miljökontoret för handläggning. Samtliga kommuner begär vidare en avgift för handläggningen där kostnaden är varierande för var man bor. Avgiften för handläggning av anmälan i Örebro är 2 040 kr och för ansökan tar kommunen ut en timavgift. Timavgiften är 1 020 kr per nedlagd timme enligt taxa fastställd av Kommunfullmäktige. Mer information finns att hämta hos Örebro kommun: https://www.orebro.se/bygga-bo–trafik/bostader–tomter/bostad–halsa/varmepumpar–bergvarme.html
Information som du behöver i din tillståndsansökan
Ditt borrtillstånd kräver vissa utredningar innan du kan skicka in det som bland annat rör teknisk information om värmepumpen och energibrunnens placering. Därför är ett bra första steg att börja med att ta in en offert och anlita en installatör som sedan kan konsultera och hjälpa dig med din tillståndsansökan.
I din tillståndsansökan behöver du ha med:
- Information om värmepumpen: I tillståndsansökan behöver du skicka in övergripande teknisk information kring din värmepump som rör modell, märke, effekt. Du behöver även uppge mängd och typ av köldbärarvätska som värmepumpen använder.
- Information om borraren: Du behöver ange din installatör och din borrare i din tillståndsansökan där borraren behöver vara certifierad och ha ett så kallat SITAC nummer.
- En situationsplan: I din ansökan behöver du bifoga en karta över din tomt där byggnader och ledningar är utmarkerade. Detta sedan det finns en risk att eventuella ledningar som är placerade under jord kan bli skadade.
Du finner anmälan hos Örebro Kommuns webbplats
Heatios installatörer hjälper alltid dig med ditt borrtillstånd, börja med att få ett prisestimat och få en gratis offert.